PEŠTERCI SE SVE VIŠE RAZMNOŽAVAJU, PROSJEK ČETVORO DJECE

0
269

Sve više pešterskih porodica, koje su odlučile da ostanu na svom ognjištu, odlučuju se da imaju veliku porodicu.

Nekada je svaki bračni par imao u prosjeku sedmero djece. Taj broj je kasnije smanjen . Danas se ponovo bračni parovi odlučuju da imaju puno djece. tako da se prosjek danas kreće oko četvoro djece. Neki bračni parovi imaju i po sedmoro djece. Međutim, ako se uzme prosjek, onda je to četvoro djece.

Radna snaga je danas bogatstvo. Nigdje nema radnika dovoljno. Pogotovo fizička radna snaga. Bez fizikalaca, na selu nema ni opstanka. Zato su ranije porodice na pešter preživljavale i najteže siromaštvo. Imali su  radnu snagu i tako obezbjeđivali sebi  egzistenciju za život.

Moglo se držati i puno stoke. Obrađivati njive i ostale poslove koji su bili uobičajeni na selu. Nije imalo mehanizacije, pa je velika porodica bila bogatstvo.

Danas se mnogi mještani sela ponovo opredeljuju za velike porodice, što će Pešter postati  naseljeno mjesto kao nekada. Omladinu treba zadržati, jer nema više Evrope kao nekada. Tamo je danas  dan i komad. Zar je bolje biti na svom ognjištu, svoj gazda. Život je prekratak da bi ga potrošili na baušteli u Nemačkoj.