Zanimljiva i poučna priča, Adisa je želela da odraste samo da bi pomagala siročadima

0
1622

Tako je rasla jedna lijepa djevojčica Adisa u Evropi a njeni roditelji su iz Sandžaka. Od malena je volela da nosi marame, dok je njena nana u Sandžaku bila živa, uvijek bi odvojila po jednu lijepu maramu da je čeka kada dođe na odmor u Sandžaku. Nana bi govorila: ,, Ovakve marame voli Adisa, eto baš ovu ću da joj čuvam kada dođe kod mene, jedva čekam da mi dođe,,.

Tako je Adisa volela islam od malena a maramu kada bi stavila, nana bi je grlila satima, dok bi Adisa govorila da je sa maramom ista kao nana, jer je nana nosila maramu.

Nana je volela uvijek da dijeli sadaku siromasima, pa bi Adisa to gledala i nekada bi zajedno sa nanom dijelila kada bi siromasi došli pred kućom. Nana je ostavila amanet, da kada bilo ko dođe kod kuće, da zatraži pomoć da ga nikada praznoga ne vratite, već da mu sadake koliko možete udijelite. Tako je sadaku dijelio i Babo i Majka Adisina.

Adisa je uvijek pričala o tome kako bi volela da odraste i da ima svoj novac koji će dijeliti siromasima.

Tako je i bilo, Adisa je odrasla i zaradila prvu platu pa je odlučila da je podijeli siromasima u Sandžaku i to je podijelila siročadima.

Adisa je primjer drugim djevojkama, kako se treba ponašati. Mnoge djevojke bi razmišljale ili su to već uradile, da sebi od prve plate kupe telefon ili šminku ili nešto drugo, a Adisa je podijelila siročadima.

Jedino što je žao Adisi, jeste to što nije njena nana živa pa da sada zajedno podijele sadaku siročadima i siromasima…

Fotografija je ilustracija.

Priču je napisao Naser Bakić