Evo kako sakrivaju broj umrlih u Novom Pazaru

0
1203

Narod Sandžaka od početka epidemije ili pandemije, koja svakodnevno odnese izmešu 5-15 života, traži samo istinu o broju umrlih a svakako i adekvatno pružanje zdrvstvene zaštite pacijentima.

Nikako se ne uklapa broj dženaza sa brojem umrlih u bolnici u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Niko nije zapamtio da je u Novom Pazaru za jedan dan bilo 15 dženaza, nikada niko, čak ni za vrijeme ratova. Nije zapamtio da je u Tutinu bilo 9 dženaza za jedan dan, niti u Sjenici 10 dženaza za jedan dan.

Dok ubiše na stotine ljudi u Sandžaku za manje od dva mjeseca, neki pokušavaju da nađu opravdanje za taj zločin.

Kako se krije broj umrlih:

  1. Prvo oduzimaju telefone svim pacijentima, a posjeta je zabranjena, tako da danima porodice ne znaju da li su njihovi članovi porodice živi ili mrtvi.
  2. Pacijente drže u Pazaru dok postanu iznemogli, pa ih onda šalju za Kragujevac, Beograd a sada i za Niš i tako se ti umrli računaju da su umrli iz tih gradova a ne iz Sandžaka. Raspoređuju pacijente u više gradova, kako bi sakrili trag i izbrisali ih iz evidencije mrtvih iz Sandžaka. Svaki pacijent prebačen iz Pazara koji umre u Beogradu, Kragujevcu ili Nišu, a rodom je iz Sandžaka, ne računa se da je umrli iz Sandžaka, već iz tog grada. Tih ima svakodnevno između 2-5 pacijenata. Tako da bolnica u Novom Pazaru nikada te pacijente ne računa da su iz Sandžaka.
  3. Pacijente šalju kod kuće i mnogi umiru kod kuće i tako se sakriva broj umrlih koji se prikazuje u javnost.
  4. Priključuju pacijente na respiratore i ako nije potreba. Samo priključenje na respiratorima je zadnja solucija za preživljenje paciojenta. Kada se uključi pacijent na respiratoru, tada je kraj njegovom životu. Skoro nijedan pacijent nije preživeo koji je na respiratorima. Ko uključuje respiratore pacijentima? To mora da odobri tim ljekara, da stručno lice uključi respirator pacijentu i da ga kontroliše. Ko u Novom Pazaru zna da uključi respirator? Da li je bilo ko bio na obuku?
  5. Drže mrtve pacijente u kapelama danima. Potvrda za to jeste, kada su najavljeni ljekari iz Bosne, samo dan prije njihovog dolaska, umrlo je 10 pacijenata. Zašto baš samo dan prije dolaska ljekara iz Bosne, pa upravo zbog toga da se ne otkrije da tamo u kapelama ima toliko mrtvih koji danima tamo stoje. Prikazuju po jedan, dva ili tri dnevno a kapele su pune. Zašto nije dozvoljeno novinarima da ulaze u kapele?

To su samo neki od dokaza skrivanja broja umrlih iz Sandžaka.

Za Pester Press Naser Bakić