Kome dijaspora sakuplja pomoć ako država sve ima?

0
984

Zbog velikog broja donacija, koje su pristigle u Sandžak od strane: Turske, Bosne, Crne Gore a najviše od naših sugrađana koji žive u inostranstvu, postavlja se pitanje, da li su pomogli državu ili narod?

Država je dužna da obezbijedi sve neophodne uslove za normalan život u svim gradovima jednako.

Međutim, niko iz vlasti nije tražio pomoć a pomoć se i dalje prikuplja i šalje u Sandžak.

Država kaže da ima sve, političari koji su navlasti u Novom Pazaru, kažu da dobijaju od države sve. Ćemu i kome onda tolika pomoć iz dijaspore i drugih država?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio da je nepotrebna pomoć, da imaju sve, tako je govorio i Rasim LJaić i Ivica Dačić, te da je bolnica u Novom Pazaru bolje opremljena od evropskih.

Dok narod doziva u pomoć, umire u hodnicima, od kuće jer nema mjesta u bolnicama, ipak direktori bolnica govore kako je sve dobro, ali i političari koji su dobili najviše glasova u Novom Pazaru.

Zašto se onda skuplja pomoć, kome je to potrebno? Da li se neki od direktora bolnica obratio za pomoć i kakva je pomoć potrebna?

Zahtjev za pomoć je poslala samo NVO Zambak iz Tutina, Turskoj i Nemačkoj, dok je i BNVS poslao zahtjev Turskoj. Niko više nije tražio bilo kakvu pomoć a umrlo je preko 200 insana u Sandžaku i to samo u tri općine Tutin,Pazar i Sjenicu za mjesec dana.

Da li se neko upita, kako je teško zarađivati novac na bauštelama, koji je to rizik. Ljudi su ostavili svoje porodice da bi otišli i zaraditi za život. Zar od njih treba uzimati i pomagati državu?

Sandžak je jedino mjesto u svijetu u kojem sve narod plaća i sam radi. Puteve, struju, vodu,kanalizaciju a sada i zdravstvo. Zašta nam onda služi država?

Ako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da pomaće Sandžak milionima, zar taj novac nije zloupotrebljen u bolnicama? Ne trebamo stavljati krivicu na predsjednika ukoliko niko iz bolnice nije poslao zahtjev da traži određenu pomoć. Odkud zna predsjednik šta je potrebno bolnici u Novom Pazaru dok direktor bolnice to ne traži? Ako bi predsjednik države odbio zahtjev za pomoć, onda je on kriv. On kaže da šalje milione na racun bolnice, gdje su milioni, neka pošalje kontrolu da utvrdi.

Svaka država pomaže svoj narod, jedino u Sandžaku narod pomaže državu.

Ako su političari koji su na vlast, kao i direktori bolnica sposobni, valjda oni treba da traže šta je neophodno za svoj narod.

Narod se sam organizuje i kupi pomoć za rukavice, maske, tablete i aparate, koje treba da ima svaka bolnica.

Naš narod koji je u dojaspori zaslužuje najveću nagradu kod Allaha i da bude u dovama naroda Sandžaka uvijek, kao i Bosna i Turska koje su pomogle Sandžaku. Ako naša država ima novca da pomaže Rs i Kosovo, valjda ima i za Sandžak.

Gledam danima kako narod skuplja pomoć a niko ne zna gdje treba da se uruči i kome, da li je i šta potrebno, veće se sve donira na zahtjev pojedinaca a ne na zahtjev direktora bolnica i političara…

Za Pesterpress Naser Bakić