Tražimo da se uradi obdukcija nakon smrti od kovid-19, da se utvrdi koje organe uništava taj virus

0
1635

Ispred Nevladine organizacije Zambka iz Tutina, danas smo uputili pismeni zahtjev Ministarstvu zdravlja, da se uradi obdukcija na nekoliko mrtvih, koji su umrli od Kovid-19. Kaže za naš portal direktor Naser Bakić.

Razlog za to jeste, da se utvrdi koje organe napada i uništava taj virus Kovid-19. Na taj način, ljekari mogu preduzeti adekvatne mjere za liječenje protiv Kovid-19.

Ako samo nasumice liječe pacijente od Kovid-19, mogu se prouzrokovati drugi zdravstveni problemi. Jer pogrešna dijagnoza dovodi do drugih zdravstvenih problema.

Nakon obdukcije, nekoliko mrtvih, tačno će se utvrditi koje organe napada taj virus i na osnovu toga se može odrediti adekvatna dijagnoza.

Obdukcijom će se utvrditi uzrok smrti, koji su dijelovi tijela ili organa oštećeni i mnogi drugi dokazi koji će pomoći da se pacijenti adekvatno liječe.

Zašto nije do sada urađena nijedna obdukcija, šta se krije iza ove opake bolesti. Da li znate koliko je pacijenata umrlo, koliko je zaraženo, zar nam nije cilj da otkrijemo uzrok bolesti i da riješimo dalje širenje tog virusa, kaže Naser Bakić za naš portal.

Pesterpress