Hako Sadović sa Pešteri napunio 100 godina, kaže da ima više jer ga nijesu na vrijeme upisali

0
1655

Hako Sadović, rođen 15. juna 1920. godine u selu Aliveroviću na Pešteri, gdje je živeo do 2000. godine. Danas živi u Novom Pazaru. Hako ima devetoro djece, šest sinova i tri kćerke, ima 37 unučadi, i 56 para unucadi a svega ukupno 102 insana od svoje kabilje do sada, biće još, jer se pleme sve više širi .

Kako Hako kaže, nijesu ga upisali na vrijeme a ima bar 5 godina više. Sjeća se teških vremena a učestvovao je u drugom svjetskom ratu.

Hako je dobrog zdrvlja fala Allahu , kreće se na svojim nogama, dobro spava i dobro jede, djeca, unučad i paraunučad ga dobro gledaju, brinu o njemu, vole ga i paze kao majka sina jedihnika a on je dobre naravi da poštuje i voli sve koji ga paze.

Danas je 100 godina dva vijeka, rijetko je naći u ovom vaktu da neko ima 100 godina a da je još tako zdrav kao Hako.

Kada su slavili 100 rođendan, mnogi su navikli da kažu ,, Da dočekaš 100,, međutim, Haku su ovaj put čestitali da dočeka još toliko.

Historiju su čuvali naši stari, prenoseći je sa koljena na koljeno, tako i Hako čuva zanimljivu historiju koju treba zapisati.

Historičari treba da se bave i pisanjem sadašnjosti, jer će sutra to biti historija. Rijetkost je naći starog insana, pa trebamo zapisati sve njegove događaje kroz život, kao i sam način življenja u tim različitim dobima, siromaštva, ratova i danas rahatluka…

Za Pesterpress Naser Bakić