Aerodrom na Pešter riješio bi sve probleme u Sandžaku

0
1972

Najveće bogatstvo Sandžaka je Pešter. Pored raznovrsnih ruda i neiskorišćene zdrave prirode, Pešter posjeduje velike ravnice koje su idealne za aerodrom ,, Pešter,,. Da bi se iskoristili svi prirodni resursi, da bi se narod vratio u Sandžak, potrebno je napraviti aerodrom i auto-put koji je započet od Crne Gore ali i od pravca Srbije prema Sandžaku. Izgradnja aerodroma na Pešter, kao i auto-put, vratila bi sve Sandžaklije koji su napustili svoj zavičaj i tako bi se napravio najmoderniji grad na Pešter.

Sandžak nema grad koji ima budućnost, svi gradovi su svedeni na jednosmjerne ulice. Najveći grad u Sandžaku je Novi Pazar čija je infrastruktura uništena, nemate nijednu ulicu koja ima dvije trake u jednom smjeru, mnoge su jednosmjerne a da biste parkirali auto, potrebno vam je najmanje polsa sahata, jer morate kružiti gradom da bi neko oslobodio mjesto. Parking jedini gradski ima oko 100. parking mjesta, što je dovoljan broj samo za vozače prvomajske ulice.

Grad je više bez struje i vode a mnogi su lokale izgradili na ulicama. Cijeli grad se svodi na takmičenje u zgradama i zauzimanju trotoara i ulica.

Za deset godina, Novi Pazar neće imati ni struje ni vode a rijeke su već zagađene.

Zato je potreban novi grad na Pešter, ali i nova vlast koja će urbanizovati grad, napraviti parkove,parkinge, igrališta, sportske terene ali i što je najvažnije puteve sa više traka koji će prolaziti kroz grad. Grad mora imati normalan saobraćaj u kojem će imati i tranvaji, trolejbusi ali i pruga koja će spojiti Sandžak sa Bosnom,Srbijom , Crnom Gorom i Kosovom.

Jezero na Pešter se može koristiti za turizam ali i čiste rijeke i planine. Pešter može plasirati svoje zdrave proizvode u svim zemljama EU i šire, tako bi dolazili strani investitori i ulagali u Sandžak.

Pešter bi dobio najmoderniji grad na Balkanu ali i proizvodio zdravu hranu koja bi osvojila sva svjetska tržišta…

Za Pesterpress Naser Bakić