Država Srbija treba da uvede novi zakon o registraciji vozila, jer ovaj zakon je na štetu siromaha

0
1061

Većina vozača je nezadovoljno zakonom o registraciji vozila u Srbiji. Postojeći zakon zabranjuje registraciju vozila, koja imaju i najmanju koroziju na limariji, ili pak neke druge nebitne stvari. Tako da siromah, nema para da kupi novi automobil ili teretno vozilo a postojeće koje je mehanički ispravno i funkcionalno mora da baci u smeće, zbog neke sitnice koja neće ugroziti saobraćaj na lokalnim putevima.

Novi zakon bi trebao da kategoriše vozila u 3 grupe i to:

  1. Vozila za magistralne puteve
  2. Vozila za regionalne puteve
  3. Vozila za lokalne puteve

Ako se ovako kategorišu vozila, onda se daje šansa da siromah može voziti svoje vozilo na lokalnim putevima, jer nema novca da kupi drugo a zbog spore vožnje na lokalnim putevima, ne može ugroziti druge u saobraćaju.

Šta ovo znači, svako vozilo bi imalo brojeve na šoferki,koje bi dobijalo na tehničkom pregledu. ti brojevi bi imali različite boje, pa bi na primjer 1. imao zelenu boju,koja označava da se vozilo može kretati na svim putevima( auto putevima,magistralnim,regionalnim i lokalnim), da vozila sa brojem 2. mogu se kretati na regionalnim i lokalnim putervima, dok vozila sa brojem 3.mogu de kretati isključivo samo na lokalnim putevima.

Tako bi omogućili siromasima da koriste svoja vozila dok su mehanički ispravna. Država bi trebala da ukoliko ostavi postojeći zakon, omogući siromasima da kupe novija vozila po povoljnim uslovima, da preuzmu staro postojeće i da resto plaćaju prema svojim mogućnostima na najmanje 5 godina i više bez kamate…

Ovaj prijedlog će naša NVO Zambak proslijediti Skupštini Srbije a i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Za Pešterpress Naser Bakić