Zašto sve više Srba prelazi na islam, evo šta kaže Nenad Ristić koji je prešao na islam

0
1946

Nenad Ristić, star 42 godine, u islam je prešao pre osam meseci. Ime nije menjao. Diplomirani je istoričar, ali radi u turizmu, otac sedamnaestogodišnjeg sina, razveden. U petnaestoj godini je kršten u pravoslavnoj crkvi, To je, kaže, bila i njegova volja i volja njegove porodice. Do studija je živeo u rodnom Vladičinom Hanu, poslednjih dvadeset i nešto godina stanovnik je Beograda. Ovo je njegova priča:

„Do devedesetih godina prošlog veka odnos prema muslimanima na jugu Srbije bio je krajnje tolerantan, gotovo indiferentan. A od devedesetih, posle propagande, ratova i svega, to se menja nagore. Slučajno sam iz etnički mešovite porodice – majka mi je Bugarka, otac Srbin, preci su mi, dakle, rasejani širom Balkana, pa mi nije usađeno u toj meri ‘Srbin pa Srbin’. Znate, brak između Bugarke i Srbina na jugu Srbije, zbog svega što se dešavalo tokom Prvog i Drugog svetskog rata, isto je kao i brak između Hrvatice i Srbina 1945. godine!

Tokom studija na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu neprestano sam se sretao s različitim religijama. Na kraju krajeva, ako hoćete da se bavite naukom, vaša je obaveza da se upoznate s različitim verskim tekstovima i knjigama. Docnije, počeo sam da radim kao turistički vodič i tako sam upoznavao muslimanski svet, radio sam u Turskoj i Egiptu. Kad ste u Srbiji, bez obzira na okruženje u kojem odrastate, ne možete da izbegnete izvesna predubeđenja. Tako je bilo i sa mnom. Tek u neposrednom susretu s ljudima čija je religija islam vidite da je njihov način života drugačiji nego što ste mislili i shvatite da neke stvari prihvatate.

Islam je religija spasa,religija koja daje duhovnu i telesnu moć svakom muslimanu. Tražio sam kako da budem samo sa Allahom, da nemam posrednika, to jedino nudi religija islam. Svaki vaš trenutak, možete iskoristiti da ste u direktnoj vezi sa Allahom a to je namazom. Ima pet dnevnih namaza ali, možete dobrovoljno klanjati na svakom čistom mjestu, u svakom vremenu i biti u direktnoj vezi sa Allahom.

Taj mir, ta sreća se ne može opisati, to se može samo doživjeti. Ne može neko biti srećan a da nije musliman.

Mnogi profesori, doktori,pravnici, prešli su na islam i dalje prelaze još njih. Neki to javno kažu a neki žele da imaju svoju tajnju između Allaha i njih samoh.

Imam jednu prijateljicu, sa njom se često čujem i vidim, ona zna više o islamu nego mnogo muslimana , čak i od efendija. Nije pokrivena, nije promijenila ime ali, klanja svih pet namaza, voli islam i to je čini potpunom i srećnom. Ne želi javno da kaže da je muslimanka ali, tajno obavlja sve islamske propise.

Očekivao sam da moj sin drugačije reaguje a on mi je samo rekao, da je to moj izbor i da je religija privatna stvar svakog čovjeka. Islam je toliko lijep, da se ta ljepota osjeti samo ako ste iskreni vjernici. Ne postoji čovjek sam u islamu, niti nemoćan, niti tužan. Za svaku situaciju imate rješenje u Kur'anu. Danas to brzo nađete i na internetu a 114 sura govori o cijelom životu, kako postati sretan u 114 sura iz Kur'ana. Budi samo iskreni vjernik i nikada ne možeš biti tužan.

Ako bi nešto preporućio da cijeli život neko bude sretan, neka prihvati potpuno islam i tu nema sumnje za sreću i radost…

Prenosimo