Priča o profesoru iz Tutina Sabri Imeroviću 1951-2016

0
1635

Profesor Sabri imerović je rođen 1951 godine U Valjevua, a preselio je 2016 godine u Tutinu. Radio je kao profesor matematike u Gimnaziji u Tutinu 0d 1980 godine.

Pored toga što je bio karakteran, povučen, tih, bio je izuzetno pametan i samo od haira narodu Tutina.

Znao je savjetovati djecu kao roditelj i ako nije imao evljada, ipak je svu djecu poštovao kao svoju.

Svi njegovi učenici su polagali prijemni ispit bez problema. Znao je da objasni da bi ga svako mogao razumjeti. Cilj mu je bio da istinski prenese svoje znanje na druge.

Spremao je mnoge studente za ispite i svi su uspješno polagali. Nikada nije uzeo dinar od bilo koga.

Često bi govorio: ,, Studenti nemaju para, znam,bio sam student. Zar ja koji imam platu da uzimam od onoga ko čeka da mu drugi da, da bi se školovao. Za mene je najveća radost i najveća plata ako studenti polože ispite i završe studije. Nije važno koliko će ko studirati, važno je završiti fakultet. Bolje je provjesti i 10 godina na studije, nego na ulici, jer sa završenim studijama postaješ svoj čovjek, intelektualac. Posao dođe kad tad. ja sam stekao znanje da bi ga dijelio sa drugima, da bi prenosio na druge a ne da bi ga prodavao,,.

Sabri je bio insan koji je svojim znanjem i svojom dobrotom, svojim ahlakom-ponašanjem, stekao veliko poštovanje od svih koji su ga poznavali. Učenici su ga poštovali kao svog roditelja. Nije mu bilo teško da gradivo ponovi i po nekoliko puta samo da bi učenici razumjeli.

Sabri je ostavio veliki vakuf za Tutin, omladinu koja je završila fakultete, doktorske studije, omladina koja danas vodi mnoge firme, ljekari koji liječe narod, profesori koji uče druge i podučavaju znanjem, i ostale struke. Sve je to samo od koristi i haira za Tutin i šire.

Nekoliko puta bi mu studenti nudili čast nakon položenog ispita, nije htio uzeti. Jednom mu je jedan student zazvonio na vratima od stana i ostavio 100 evra, nakon što je položio ispit, Sabri je izašao i video novac ali, student je brzo otišao. Sabri se brzo vratio i sa svoje terase video studenta kojeg je učio privatno časove . Zaključao je stan i otišao kod roditelja studenta, kada su ga vidjeli, svi su ga dočekali nasmijani, misleći da je otišao da ih posjeti. Tada je on izvadio 100 evra i rekoa ,, Ovaj novac je zaboravio vaš sin kod mene u stanu, pa sam došao da ga vratim,,. Roditelji nijesu htjeli uzeti novac , jer su dali svom sinu da časti profesora ali, Sabri nije htio uzeti novac. Kada su ga upitali kako da se odužimo za toliki trud koji si uložio da naučiš našeg sina i da položi sa najvećom ocjenom ispit, Sabri je odgovorio: ,, Ono što treba da učinite vi kao roditelji za vašeg sina, jeste da ga oženite nakon završetka studija sa čestitom ženom, jer nema ništa bolje za čovjeka od porodice. Džaba su fakulteti,doktorati ako nemate porodice, džaba vam je cijeli svijet ako nemate naslednike,,.

Nakon studija, taj student se oženio, onda je pozvao profesora Sabrija na svadbu i tada mu je rekao profesor,, Sve ovo do sada je samo jedna mala kap vode u more, sada je tvoje pola mora a kada budeš imao djece, tvoje će biti i more i kopno,,.

Allah da podari Dženet profesoru Sabriju Imeroviću, koji je preselio sa tugom da ima svoju porodicu, svoj evljad…

Za Pešterpress Naser Bakić