Evo do kada možete preregistrovati oružje koje posjedujete

0
1296

Danas su nam iz Policijske stanice u Tutinu rekli, da nijesu zvanično dobili nikakav dopis o produženju roka za preregistraciju oružja ali, da svi mogu podnijeti zahtjev u Policijskoj stanici, pa će ostala potrebna dokumenta i uplate moći da dostave u roku od 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Krajni rok za preregistraciju oružja je 5 mart, međutim, sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da bude produžen rok za preregistraciju oružja zakazana je za 2. mart.

Poslanici će tada raspravljati o predloženim izmenama Zakona o oružju i municiji, po kojima se krajnji rok za vađenje biometrijskog oružnog lista pomera sa 5. marta ove godine na 5. mart 2022.

Šta će sve sadržati biometriski oružani list?

Nova dokumenta sada su oročena na 10 godina, dok na svakih pet vlasnik mora da prođe specijalizovani lekarski pregled. Na jednom čipu može biti registrovano do 10 komada oružja.

Kako nezvanično saznajemo, do sada je preregistrovano samo 20% oružja, što svakako fizički ne može da se stigne do 5 marta.

Narod se žali kako je procedura komlikovana, te trebaju velika dokumenta koja puno koštaju, te su mnogi i vratili oružje MUP-u zbog velike procedure i visoke cijene. Samo uvjerenje o položenom ispitu koje izdaje lovačko udruženje u Novom Pazaru košta 10.000,00 dinara, dok su takse republičke smanjene na 50% ali su za biometrijski oružani list ostale iste. Tako da sve ukupno za preregistraciju oružja sa ljekarskim uvjerenjem,taksama i svim papirima košta oko 200 evra.

Ono što bi trebalo uraditi u Parlamentu,jeste da se predloži i usvoji zakon,pored produženja roka na 2 godine da se traže samo uplate taksi. Jer sve drugo je samo opterećenje za narod te zbog obimne dokumentacije koja puno košta,mnogi odlučuju da vrate oružje.

Zamislite da ljudi koji imaju oružje više od 20 godina,ponovo polažu lovački ispit na kojem im samo uzimaju pare. Pošto u Tutinu nema,svi moraju ići za Novi Pazar a to sve košta i vremena i novca…

Za Pešterpress Naser Bakić