Narko dileri uvode djecu u klan da bi trgovali drogom, samo u Beogradu 350 djece prijavljeno za trgovinu drogom

0
820

Naš portal je pisao o tom problemu više puta. Takav problem je sviju nas a ne samo tužilaštava.

Jedno vrijeme u Tutinu su javno djeca prodavala drogu vršnjacima i to u periodu od 2008-2018 godine a neki i starijim korisnicima. Sada je stanje drugačije,jer je novo rukovodstvo u policiji u Tutinu napravilo pozitivan rezultat u suzbijanju kriminala.

Samo u Beogradu je prošle godine prijavljeno 350 djece za trgovinu narkoticima.

Kriminalci djecu uvode u klan iz dva razloga:

  1. Da bi svoje vršnjake ubijedili da koriste drogu,jer oni najbolje znaju koji od vršnjaka ima novca a od prodaje dobijaju i procjenat od narko dilera. Neke vršnjake i nadmoravaju da koriste drogu, pa se vršnjačko nasilje u školama povećava svake godine.
  2. Zbog manjih kazni koje su propisane za maloletnike,pa većina maloletnika završi u popravni dom

Kako navode u Tužilaštvu, postupak prema maloletnicima je specifičan, pa ako im se izriče mera zadržavanja, ona može trajati najduže osam časova.

“Nakon toga se maloletnik dovodi pred sudiju za maloletnike, a nadležni tužilac stavlja predlog za pokretanje pripremnog postupka. Ukoliko ima uslova koje zakon propisije, i prema maloletniku se može odrediti pritvor odlukom nadležnog suda”, objašnjavaju u Tužilaštvu.

Prema maloletnim prestupnicima se najčešće izriče mera pojačanog nadzora, a ako je u pitanju povratnik, onda i mera upućivanja u odgovarajući vaspitno-popravni dom.

Naš portal je pozivao više puta roditelje koji primjete da djeca imaju naglu promjenu da se loše ponašaju,da su agresivni da se obrate u nevladinu organizaciju Zambak u Tutinu kako bi zajedno riješili probleme. Dosta roditelja se i javilo ali neki se stide da to ispričaju drugima, pa ulaze u veći problem. Ako se na vrijeme otkrije i reaguje može uspješno da se izliječi…

Za Pesterpress Naser Bakić