Ubicama Dzemala Bećkovića ukinut pritvor,pušteni da se brane sa slobode

0
6391

Rješenjem Apelecionog suda u Kragujevcu br.KŽr 1/20 od 09.01.2020. godine, ukinut je pritvor osumnjičenima: Mirsadu Kuču rođenom 1993 godište i Rešadu Čalakoviću rođenom 1997 godine,obojica iz Tutina, koji su 15.09.2019. godine ubili DŽemala Bećkovića koji je bio rođen 2001 godine iz sela Župa kod Tutina. Oni su pušteni da se brane sa slobode dana:12.01.2020. godine a u pritvoru su boravili od: 15.09.2019. godine.

Naime, Apelacioni sud u Kragujevcu nalazi za krivca višeg javnog tužioca iz Novog Pazara Radisava Filimonovića, jer nije znao da napiše zahtjev za produženje pritvora i nije naveo valjane razloge.

Porodica Bećković u šoku

Nakon puštanja osumnjičenih, Rešada i Mirsada da se brane sa slobode,porodica je doživjela šok. Kako kažu roditelji rahmetli DŽemala Bećkovića,taj dan kada su ih pustili isti nam je kao i dan kada su ga ubili. Još ne mogu da se oporave kada su dobili vijest da ih je sud pustio da se brane sa slobode. Tražićemo pravdu do Trazbura,uplakano govore roditelji ubijenog Bećkovića. Gdje je tu pravda,kako može neko da oduzme jedan mlad život, da sakrije pušku sa kojom su ga ubili, da sakrije dokaze i da bude oslobođen. Narod sve više gubi povjerenje u državu i sud. Tamo gdje očekujemo pravdu,tu je najmanje ime,uplakano govore roditelji Bećković iz sela Župa kod Tutina. Nema više života za nas, ubili su nam ono što smo najviše voljeli,kroz suze govore roditelji.

Podignuta optužnica

Dana 27.01.2020. godine,podignuta je optužnica za ubistvo Džemala Bećkovića starosti 18 godina. Optužnicu je podigao viši javni tužilac iz Novog Pazara Radisav Filimonović pod brojem: KTO BR.5/20.

Optužnicom su obuhvaćeni njih dvojica i to:

  1. Kuč Mirsad iz Tutina se tereti za ubistvo iz člana 113 KZ,gdje je zaprijećena kazna zatvora od 5-15 godina.Kao i za krivično djelo član 348 stav 4. Nedozvoljeno nošenje oružja i eksplozivnih materija.
  2. Čalaković Rešad iz Tutina, se tereti za krivično djelo,pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela iz člana 333 stav 2 Krivičnog zakonika Srbije,gdje je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Ono što najviše boli oštećenu porodicu Bećković, jeste to da su ga ubili planski,na svirep i podmukao način,da su sve dokaze sakrili i da ih je sud pustio da se brane sa slobode. Porodica Bećković je ogorčena i na svedoke: Dazdarevića i Čalakovića, kako su se baš oni našli ponovo na lice mjesta,šta su tamo radili. Zašto je nakon ubistva rahmetli DŽemal nošen nekoliko stotina metara od mjesta gdje su ga ubili,zašto su htjeli da sakriju tijelo ubijenog DŽemala ali ih je spriječio svjedok Habibović,koji je naišao sa traktorom. Porodica želi samo istinu i pravdu.

Ubijeni je bio u sukobu sa ubicama od ranije

Kako tvrdi porodica rahmetli DŽemala Bećkovića, njihov sin je bio u sukobu od ranije sa osumnjičenima Čalakovićem i Kučom i nije im jasno kako je mogao on otići sa njima u lov,čak su sigurni da zajedno nijesu otišli u lov. Osumnjičeni su lagali i da je puška sa kojom je ubijen vlasništvo njihovog komšije ali je taj komšija demantovao,jer je istu pušku nakon smrti svog oca predao u PS Tutin, za šta postoje i dokazi.

Ko je sakrio pušku sa kojom je ubijen Džemal Bećković

Puška sa kojom je ubijen DŽemal Bećković je sakrivena i još uvijek nije pronađena. Sumnja se da je jedan od osumnjičenih najvjerovatnije negdje zakopao u šumi, ili je neko od pristiglih na lice mjesta uzeo i odnio u nepoznato mjesto.

Obdukcija potvrdila da je ubistvo nasilno i da su ga tukli prije ubistva

Kako stoji u obdukcijskom nalazu od 16.09.2019. godine koju je izvršio dr Fehim Juković. Postoje tragovi nasilja na njegovom vratu i telu prije smrti,što znači da je prvo bilo fizičkog obračuna a onda ubistvo. Dalje se u nalazu kaže da je smrt nastupila nasilno usled iskrvarenja rane koja je zadobijena u prijedelu rebara između stomaka i grudnog koša od vatrenog oružja lovačke puške i da je puška sa kojom je ubijen bila veoma blizu.

Osumnjičeni se brane tako što govore da je puška sama pukla,ali je nejasno zašto su je sakrili,sa druge strane obdukcijski nalaz potvrđuje da je bilo fizičkog obračuna između ubijenog i osumnjičenih prije ubistva,te da je ubijen iz neposredne blizine, pa sud nije prihvatio odbranu osumnjičenih.

Ne uklapaju se izjave svjedoka i obdukcije sa izjavama osumnjičenim,jer su kontra diktorne i neprihvatljive u bilo kojem smislu sve izjave osumnjičenih su neprihvatljive i lažne.

Motiv ubistva je najvjerovatnije međusobne svađe od ranije između ubijenog i osumnjičenih kaže porodica oštećenog Bećković…

Za Pesterpress Naser Bakić