Prodali zemljište u Delimeđu gdje se održavao najveći teferidž u Sandžaku

0
7685

Kako saznaje Pesterpress, na Pešteri u selu Delimeđe, gdje se održavao najveći teferidž u Sandžaku svake godine drugog maja, opština Tutin je prodala cjelokupno zemljište koje je pripadalo toj mjesnoj zajednici.

Na ovom teferidžu se svake godine skupi po nekoliko hiljada insana. Organiziraju se konjičke trke,bacanje kamena, bacanje ćuskije i druge sportske manifestacije a većina se veseli uz tradicionalnu peštersku nošnju ,sklapaju se brakovi i upoznaju momci i djevojke.

Prema zvaničnim informacijama, nekoliko hektara zemljišta u selu Delimeđe,koje je bilo u vlasništvu opštine Tutin,odnosno Mesne zajednice Delimeđe, prodato je pošto zašto. Najveći dio zemljišta je pripao narko dileru iz sela Harapovića, dok su vlasnici postali i nepoznati ljudi iz drugih opština i gradova a ima i nekoliko mještana.

Ono što zabrinjava mještane sela Delimeđe, jeste to da više nemaju jurta za stoku. Mnogi mještani sela sa Pešteri se pitaju gdje će se u buduće održavati teferidž drugog maja,jer je sve zemljište rasprodato…

Za Pesterpress Naser Bakić