Nije poslušala roditelje, udala se za narkomana i kockara

0
1223

Lijepa Hatidža potiče iz porodice koja je u iljumu, jedina je kćerka , ima još tri brata. Svi su je gledali kao vodu na dlanu.

Dođe vakat da se uda, završila medresu u Pazaru,dolaze prosci, većinom ugledne porodice, vjernici.

Roditelji imali volju da je udaju za vjernikom, jer je ona vjernica, pokrivena, završila medresu a i roditelji njeni su vjernici i njena braća, pa se prijateljstvo traži slično, takav je adet.

Prijatelj treba biti onaj kome ćeš se obradovati kada ti dođe u posjetu i kojem ćeš poželjeti da odeš i da ga posjetiš.

Hatidži se ne sviđa baš nijedan od tih što je prose. Zaljubila se u jednog narkomana i kockara, dok je pohađala medresu, upoznala ga kada je izlazila sa drugaricama preko dana jednom heftično u nekoj poslastičarnici u Pazaru.

Čuje se ona sa njim ali ne zna da je on narkoman i kockar, da priča roditeljima i braći nesmije,jer je nebi dali za onoga koji ne obavlja namaz.

Pošto ga je voljela, jednog dana ona se uda za narkomana i kockara, bez volje roditelja,što se u narodu kaže pobjegla.

Taj njen muž je radio u nekom kafiću ali, sve što bi zaradio on bi dao na kocku i za drogu. Zaposli on i Hatidžu u jednoj prodavnici, svaki dinar joj uzme od plate. Radio je po smjenama a uveče bi dolazio kasno.Jednog dana kada Hatidža primi platu, on ponovo uzme njenu platu a ona odluči da ga prati. Stavila je peču kako je nebi prepoznao, tako je za njim išla sve do kockarnice, kada je on ušao ona je ispred plakala. Nije pitala roditelje,sama se udla sama pogriješila,šteće, ne može da se vrati jer će joj roditelji reći da ih nije pitala i da sada nema kud kod njih. Već od prvih dana, narkoman je tukao, bez razloga ali ona nikome nije pričala. Volela ga više od sebe.

Pošto bi Hatidža morala davati cijelu platu svom mužu za drogu i kocku, morala je namirnice uzimati na veresiju kako bi se prehranili, pa je svaki mjesec plata bila na kraju mjeseca samo polovina.

Jednog dana, bila je nedelja, on tada nije radio, nije ni Hatidža radila nedeljom,dok je on još spavao, Hatidža je uzela njegove pantalone kako bi oprala. Pošto se mora provjeriti u džepovima da nema neki dokument ili novac da se ne opere u mašini, Hatidža je tada pronašla malu količinu droge u džepu svog muža. Nije znala šta da radi pa je vratila na isto mjesto a odustala od pranja farmerica, jer se plašila da je ne ubije.

Pošto je svo vrijeme tukao i tražio od nje da skine maramu, a što je najgore što se drogira, odlučila je da ga napusti i ispriča sve svojim roditeljima. Tako je i uradila, dok je on bio na poslu, ona je otišla, a na hastalu ostavila pismenu poruku da je saznala da se drogira i kocka i da ne želi da živi sa takvim čovjekom, bez obzira što ga voli.

Hatidža je klanjala svih pet dnevnih namaza i ako njen muž nije klanjao nikako. Kako kaže Hatidža,srećom pa nijesu imali djece a brak je trajao manje od godinu dana.

Mnoge žene i zloupotrebljavaju novi zakon. Ako muž ne klanja, one izmisle kako se kocka i drogira a ako klanja, kažu da je vehabija. Novi zakon daje ženama za pravo da komanduju muževima, dok na Balkanu to ide mnogo teško, te iz tih razloga ima najviše razvoda brakova. Mora postojati edukacija u sklopu centara za socijalni rad, kao bi se spriječilo razdvajanje djece od roditelja.

Iz ove priče,koju nam je ispričala Hatidža, možemo uzeti pouku . Roditelji uvijek znaju bolje od svoje djece,pogotovo kada se radi o braku,jer su oni prošli dio života iz kojeg su uzeli pouku. Svaka djevojka treba pitati svoje roditelje prije braka, jer može poslije biti kasno kao Hatidži…

Priču zapisao Naser Bakić