Pešter, Jasmin Bronja sa mještanima i dobrim insanima napravio džamiju u selu Ramoševo

0
2204

Jasmin Bronja potiče od mješovitog braka, majka mu je Srpkinja a otac Bošnjak. Rođen je u selu Ramoševo na Pešteri 1978 godine danas je jedan od uspješnih građevinskih inžinjera i direktor građevinske firme ,, Trojan,, koja je dobila ime po brdu koje se nalazi nadomak njegovog sela Ramoševa i sela Braćak.

Njegova majka Božidarka,radila je u selu Ramoševo u Osnovnoj školi ,, Dr Ibrahim Bakić,, kao učiteljica i proizvela najbolje generacije. Za njegovu majku se može reći da je bila majka svoj djeci koju je učila. Ona je primjer drugim ženama. Mjesec ramazan posti duži niz godina a sva djeca je poštuju i vole kao svoju majku. Poštuje i obavlja sve islamske propise. Najbolja djeca u petom razredu su bila ona koju je učila učiteljica Božidarka. Kako kažu mještani, ona je prava muslimanka.

Otac Naip Bronja je pošten čovjek, radio uistoj školi kao pomoćni radnik,dobročinitelj i druževan.

Jamin Bronja je zavoleo islam od malih nogu. Pošto nije bilo džamija u blizini,pa je najbliža bila u selu Šaronje i Melaje,koje su dosta udaljene od sela Ramoševo, odlučio je da napravi džamiju u svom rodnom selu i ako sada ne živi u Ramoševu. Napravio je projekat i izdvoio mnogo svojih novčanih sredstava za džamiju. Mještani su ga podržali a blagajnik je bio Nuradin Reč iz istog sela. Pored svih mještana iz sela Ramoševa, koji su pomogli izgradnju ove lijepe džamije, pomogli su i mještani drugih sela a i mnogi dobri insani iz dijaspore.

Jasmin pomaže siromašne i nemoćne. Kako kažu njegovi vršnjaci, koji su pohađali školu sa njim, bio je jedan od najboljih učenika, bio je vjernik.

Jasmin sa svojom suprugom i djecom živi u Tutinu a poslove obavlja u cijelom Sandžaku i šire.

Allah da nagradi Jasmina i sve one koji su na bilo koji način pomogli izgradnju ove prelijepe džamije u selu Ramoševo…

Za Pesterpress Naser Bakić