Upozorenje, evo šta rade neki ljudi koji prose

0
1232

Nekoliko ljudi, mahom u Novom Pazaru, već neko vrijeme prose po ulicama, većina su muškarci.

Jedan je savijene ruke, navodno u gipsu, drugi je na jedno oko ćorav, mršav,prosijed i visok oko 1,80 cm a drugi je smeđa i srednjega rasta. Njih dvojica većinom prate ljude sa strane, onda slušaju šta pričaju, kada saznaju ime, jer obično narod u razgovoru spominje ime jedno drugome dok šetaju ulicom ili u prodavnicama. Neki su i na parkinzima. Kada čuju neko ime da spomenu, oni dozivaju tim imenom i prilaze, zatim govore kako su rođaci, kako dolaze kod njih, kako je njihov otac dobar, i kako su ih navodno zaboravili a rođaci su bližnji. Nakon toga traže novac u zajam ili za hranu a najviše za liječenje. Na takve ne obraćajte pažnju, recite da ćete pozvati policiju ukoliko vas nastave ispitivati i oni će otići a prije toga im recite da nemate novca.

Postoje drugi prosjaci, obično lijepe žene iz gradova Srbije, one nose neke razglednice, navodno da spase život nekome. Te razglednice koštaju obično 100 dinara a nekada i više. Takve djevojke dnevno zarade od 100-300 evra.

Ovakvoj vrsti prosjaka, prvoj i drugoj nije sevab dijeliti novac, jer su sposobni da zarade.

Veliki je rizik, vaditi novčanik, pogotovo sa dosta novca i davati novac tim prosjacima. Uvijek u bilo kojem mjestu, nosite novac u više džepova i nikada ne vadite veliku sumu novca, da drugi vide. Prvo, veliki je rizik da budete napadnuti i povrijeđeni, te da vam neko otme novac, drugo, možda ima siromaha koji nemaju novca, pa kada vide više novca, učinili ste grijeh prema siromahu, jer je zažalio što je siromah i što on nema novca…

Za Pesterpress Hajra H.