Porodica da prisustvuje porođaju, tražimo uvođenje novog zakona

0
2361

Nevladina organizacija Zambak iz Tutina,zatražiće hitno usvajanje zakona, kojim će se regulisati obavezno prisustvo porodice prilikom porođaja trudnice u bolnici.

Imajući u vidu da se ukralo nekoliko stotina beba u Srbiji prilikom porođaja a da su roditeljima davali lažne informacije da su im djeca rođena mrtva, tražimo hitno uvođenje novog zakona da porodica prisustvuje porođaju.

Do sada je zakon u Srbiji zabranjivao da može neko prisustvovati porođaju, pa se na taj način ne može ni dokazati da li je dijete rođeno normalno, da li je muško ili žensko i da li je mrtvo ili živo.

Obzirom da se često dešava da kriminalci iz porodilišta, mijenjaju djecu,žensko za muško ili obrnuto, kao i bolesno za zdravo a ono što je najstrašnije i proglašenje živog djeteta mrtvim, što imamo na stotine svjedoka u aferama koje su kasno otkrivene.

Obzirom da majike imaju stalno problema i oko samog porođaja, tražimo da se što jitnije uvede zakon da je obaveza da neko od porodice prisustvuje porođaju. Najbolje je da prisustvuje suprug i još neki član porodice koga trudnica odabere a ako suprug nije tu, ili je spriječen na bilo koji način da prisustvuje porođaju da to budu dvije osobe najmanje prisutne koje trudnica odabere.

Samo prisustvo supruga porođaju, ili nekog člana porodice, daje hrabrost i snagu, kao i veliku podršku trudnici da se lakše i bezbednije porodi.

Znači, moraju imati najmanje dvije osobe, kako bi mogle posvjedočiti porođaju a najviše pet osoba, jer bi viši broj napravio gužve i smetnje u porodilištima.

Za ovaj zakon, NVO Zambak će uputiti prijedlog Vladi, Skupštini i predsjedniku Vučiću, , kako bi se što hitnije ovaj zakon uveo u Srbiji…

Za Pesterpress Naser Bakić