Ima još dobrih efendija:Šta je uradio efendija Ragib Pepić iz Naboja

0
4165

Da su djela najbolji govor o muslimanu,pokazuju i djela efendije Ragiba Pepića iz sela Naboje na Pešteri.

Njegov rahmetli babo Šahim,bio je najčestitiji insan na Pešteri, pa mu je Allah podario čestiti evljad.

Efendija Ragib a sad i hadžija,jer je dva puta obavio hadž, krenuo je sa buldužerom kroz rodno selo Naboje kako bi otvorio puteve do svih kuća. Tako je efendija išao ispred buldužera ili ulte i otvarao puteve kroz cijelo selo. Neki su imali ograde ali,put je bio preči. Pošto su ga poštovali,niko mu nije rekao ni riječ,otvorio je sve puteve kroz cijelo Naboje,do svake kuće i danas su dobili asfalt kroz cijelo selo. Možda su mu tada neki zamjerili za njive i ograde ali tajno,nisu mu rekli ništa a danas svi mu upućuju dove što im je napravio puteve do kuća.

Efendija Ragib je sagradio džamiju u svom selu,ogradio i zasadio borove okolo. Svakako uz pomoć Allaha i naroda. Pored toga što je efendija,on je izuzetno dobar majstor. Poznaje skoro sve građevinske poslove,pa je i kao majstor vodio sve poslove na izgradnji džamije.

Vodio je akciju za izgradnju kuće siročadima na Veljem Polju i uspješno je sagradio te uselio siročad u novu kuću.

Vodio je akciju za izgradnju hajrata na Dobrači u selu Naboje,gdje se održava teferidž,te obezbijedio vodu mještanima sela.

Efendija je vodio još mnogo akcija i sve ih uspješno završio uz pomoć Allaha i naroda.

Nije politički aktivan,pa je možda jedini efendija koji radi fizičke građevinske poslove i od toga izdržava svoju porodicu.

Jedan je od muslihuna, kojeg narod često aktivira za mir. Pored toga,mnoga djeca koja se rode,roditelji traže da im on nadene ime jer je hasijetli. Tako i bračni parovi da ih vjenča. Ono što je interesantno,jeste da mnogi stariji ljudi ,pogotovo sa Pešteri,ostavljaju emanet da ih Ragib efendija ukopa kada presele na bolji svijet.

Interesantno je da ga djeca vole i da on voli djecu ama baš svu.

Efendija Ragib se smatra jednim od dobrih,čestitih hodža starog vakta,kojem svi koji ga znaju vjeruju. Pa ga upoređuju sa mula Nailom iz Graca,sa mula Ibrahimom iz Baćice, sa Mula Hadžikom iz Đerekara i ostalim poznatim pešterskim imamima koji su bili iskreni sljedbenici poslanika Muhammeda alejhi selama.

Samo jedan mali dio priče o efendiji Ragbu,da ga Allah nagradi…

Za Pesterpress Naser Bakić