Nije htjela bogataša,udala se za vjernika siromaha

0
1624

Rasla jedna prelijepa Aiša na Pešteri,među sedmero djece,otac je bio strog,voleo da popije alkohol ali,pravedan i karakteran insan.

Pošto je otac bio ugledan domaćin, djeca su bila za primjer. Aiša je voljela islam. Nijesu imali džamiju u selu,već bi za ramazan uzimali hodžu iz medrese. Tako je Aiša bila najbolja u mekteb,klanjala i postila ramazan.

Kada je stasala,dolaziše prosci,većina imućni i ugledni ljudi. Aiša nije mogla ići u medresu,jer žensko dijete ići u Pazaru i putovati svake hefte,bilo je nemoguće.

Tako se Aiša pokrije i ako je otac bio protiv, jer bi govorio kako pokrivene djevojke trebaju biti samo one koje pohađaju i završe medresu,koje su učene.

Dođe jedan stočar da je prosi, bio je veliki prijatelj sa njenim babom. Znajući ga dobro,bio je imućan,150.Brava ovaca,25 Krava, 30. Hektara zemlje,mnogo konja i volova. Aišin babo umeračio da bude prijatelj sa stočarom, zna ga od devendela. Upita Aišu hoćeš li se udati za njega a ona odgovori, da li ide u džamiju petkom,da li posti,da li obavlja ostale namaze. Stočar odgovori da nemaju vremena za to, jer imaju puno posla. Poče da se fali kako su imućni,kako će je pokriti zlatom a Aiša kratko odgovori da neće da se uda za njega, jer ne klanja.

Tako redom dolaziše, mnogi prosci. Čuvena Aiša postade,lijepa,čestita i pravedna. Dođe jedan siromah, priča kako mu se svidela Aiša,video je negdje ali da je čuo da je prose bogataši pa da on nema kud. Molio Allaha da mu podari vjernicu, pa ako bude vjernica biće njegova. Ispriča on kako je siromah,kako gleda roditelje,majka mu bolesna pa noćima i ne spava, imaju samo jednu kravu, ne radi nigdje. Upitaše Aišu hoće li se udati za njega a ona upita, da li obavlja namaze, da li mu prolazi džuma. Kada momak ispriča da je namaz hrana za dušu i da se svako osjeća srećnim samo u namazu,te da od svoje sedme godine,nikada mu džuma nije prošla. Aiša glasno reče, udaću se za njega, on je bogat, on ima sve. Jedno gleda svoje roditelje a drugo klanja svaki namaz i on je zadovoljan. Oni što trče za bogatsvtom, oni su siromasi.

Tako u braku Aiša rodi 4. Sina. Klanjaju zajedno svih pet namaza,žive islamskim životom, pa im Allah da nafake i berićeta, mnogo više nego onima koji su je prosili kao bogataši.

Kasnije njen babo koji je dugo pio alkohol, počne klanjati i ode na hadž, te cijela porodica postanu vjernici i žive srećno…

Za Pešterpress Naser Bakić