Poklonio mu kćerku da bi mu iznivila 6. Siročadi

0
1812

Pešterci su ljudi dobročinitelji,nikada im niko nije zatražio pomoć a da mu nijesu pomogli. Postoji i tvrdoglavost i hrabrost,pa isti onaj koji bi ti pomogao ako ga prevariš ili mu nedaj Allah udariš na obraz,ubio bi te kao Jevreja.

Za dobre insane su poput Poslanika Muhammeda alejhi selama,srcem će ti pomoći i sebe će na muku staviti samo da ti pomogne,dok za loše su poput Hitlera.

Tako je bio rahmetli Salih pošten,vjernik pa mu na porođaju preseli hanuma,to je bilo 6. Dijete. Ostadoše siročad a Salih od tuge za hanumom koju je neizmjerno volio, ne može saburati.

Tako ode Salih iz Devreča u selu Šaronje na Pešteri, poslom i tako tužan,sretne Hamzu Trtovca,pošto ga je Hamza poznavao,jer je Salih nekoliko puta uzimao prvo mjesto u trčanju ranije,upitah ga, šta je to Salihe što si neveseo,uvijek te znam nasmijanog i veselog,znajući da si vjernik,pošten i karakteran insan,to se nebi tebi trebalo dešavati? Uzdahnu Salih i reče, e moj brate po vjeri Hamza, preselila mi je žena na porođaju,pa mi je ostalo 6. Siročadi,nikako ne mogu saburati, teško je to. Hamza zastade pa mu reče, znam te odavno,ti si sin rahmetli Aljbake i jedan si od sedmorice,za koga mogu reći da je najpošteniji. Imam ja kćerku,mlađa je od tebe puno ali. poklonit ću ti je,jer 6. Siročadi treba iznjivit. Zagrli ga Salih i uputi dovu Allahu da mu podari šta poželi a šta je u skladu sa islamom.

Tako Salih oženi Muratku,pa mu ona rodi još 6. Djece. Tako je njivila 6. Pastorčadi i svojih 6. Djece,ukupno 12. Djece i nikada nije pravila razliku izmešu svoje djece i pastorčadi. Muratka je bila jako lijepa i vrijedna žena i ako je bila puno mlađa od Saliha,ona ga je poštovala i cijenila tako da je bila primjer cijelom selu a i šire. Kasnije je mlada ostala udovica i za nju su imali svi samo riječi hvale.

Ako su roditelji dobri,teško da evljad može biti loš. Nailaze vremena,mijenjaju se insani ali, opet evljad od dobrih roditelja mora doći u brazdu kad tad i biti poput svojih roditelja.

Teško je naći danas ljude poput rahmetli Hamze Trtovca iz sela Šaronja na Pešteri,da im Allah podari dženet…

Za Pesterpress Naser Bakić