Zašto su Srbi predsjednici sudova u Novom Pazaru

0
1114

Diskriminacija se nastavlja u Srbiji,to dokazuje izbor za predsjednika Višeg suda u Novom Pazaru Slađane Čolović umjesto Elvira Dedeića.

Stranke uglavnom kažu da su diskriminirane u institucijama vlasti na svim nivoima u Srbiji. To se najčešće dešava kada su radna mjesta podijeljena po nacionalnoj osnovi, pa institucija osoba iz srpskog naroda bude primljena iako nije bila najbolje rangirana. Zakon o zabrani diskriminacije u Srbiji zaista predviđa afirmativne mjere za manje zastupljen spol ili osobe etničke pripadnosti, ali samo pod jednakim uvjetima što znači ukoliko su osobe isto rangirane, ali kod nas se često daje prednost osobi samo zato što pripada jednoj etničkoj grupaciji ( Ako je Srbin) i tako je odredba koja ima pozitivne namjere u praksi često zloupotrebljena.

Znajući da u Novom Pazaru ima oko 90% Bošnjaka,nije realno da oba suda vode Srbi.

Da li ima neko da kaže nešto loše za sudiju Elvira Dedeića,čija je porodica za primjer drugima po poštenju i karakteru. Dedeić ima samo riječi hvale i kod naroda i kod poštivanja i primjene zakona a i ocjena komisije je bila velika i zadovoljavajuća da bude predsjednik Višeg suda u Novom Pazaru.

Nemam ništa protiv sudije Slađane Čolović ali,ako je predsjednik Osnovnog suda u Novom Pazaru Srpkinja,onda bi trebalo bar u Višem sudu da bude Bošnjak ili Bošnjakinja.

Ovim činom država dokazuje da su Bošnjaci u Srbiji diskriminisani…

Za Pesterpress Naser Bakic