Kakva nas zima očekuje ove godine,najbolji prognostičar na Balkanu predviđa

0
2236

Jedan od najboljih prognostičara na Balkanu Muhamed Ademović iz Tutina,profesor u penziji,kaže da će zima biti hladna. Očekuju se veći sniježni pokrivači ali i mrazevi.

Iskustvo koje je naslijedio od svog rahmetli oca koji je bio oficir u svom vremenu, nikada ga nije izdalo.

Dolazili su novinari iz mnogo država i obilazili ga, jer ima metode koje koristi u prirodi a upravlja se po životinjama i biljkama,što drugi prognostičari o tome nemaju pojma.

Kako kaže prognostičar Muhamed Ademović, Hidrometeorološki zavod Srbije obezbijedio je uslove za prognoziranje vremena ali,kako kaže on se na njih oslanja samo za kratkoročnu prognozu. Ipak,dugoročna prognoza se prognozira tačno, samo na osnovu biljaka i životinja, kaže Ademović.

Najbolji pokazatelji su mravi,ako se duboko ukopaju u zemlji ispod 80-100cm,onda nas očekuje jaka zima,jer se oni spremaju za jaku zimu.

Drugi pokazatelj je krtica,koji se isto tako duboko ukopava a preko krtice koji napuštaju ravnice i idu u brda,predviđaju se poplave i vremenske nepogode.

Što se tiče biljaka,najbolji pokazatelji su glog,on rađa pred veliku zimu u izobilju a isto tako i divljake i žirovi. Jedan od dobrih pokazatelja su žirovi koji na hrastovima rađaju u izobilju pa tako, prognoziraju jaku i hladnu zimu.

Jedno je pravilo kaže Ademović,da ako je jesen topla,onda je zima hladna a sada je jesen baš topla,pa se očekuje jaka zima.

Ljubav,rad,iskustvo,znanje i nasleđe u tom poslu, traju već više od 35 godina.

Ovakvom meteorologu treba dodijeliti nagradu i priznanje za pošteni rad i trud koji ulaže u svom poslu,kao najboljem meteorologu na Balkanu…

Za Pešterpress Naser Bakić