Poklonio mu kćerku od 16 godina samo da ne bi ubio čovjeka

0
1619

Priča sa Pešteri koju nam je ispričao Mujo sa Pešteri,decenijama se prenosi sa koljena na koljeno.

Bio jedan momak,vrijedan,domaćin,pošten i koju bi god djevojku zaprosio,njegov ,, Najbolji,, drugar bi mu pokvario.

Sve tajne koje je imao on je pričao drugaru,poštovao ga i bio prema njemu kao prema svom rođenom bratu. Međutim,drugar je imao porodicu ali je bio mnogo ljubomoran na njega,jer je ovaj bio od njega bolji.

Tako mu je pokvario na nekoliko mjesta i kada je zaprosio jednu lijepu djevojku sa Pešteri,ispričao je samo tom drugaru da mu se ona rekla i da je imao obilježeje. Pošto je imao najviše povjerenja u njega,samo je njemu ispričao i nikom više a nikako nije mogao ni posumnjati da mu on kvari svaku vjeridbu.

Kada se približio dan da izađe djevojka,uzme on drugara i doe po nju sa konjima, djevojka ne izlazi,čekaju oni do kasno naveče i ona i dalje ne izlazi. Šta da rade,moraju poslati dva čovjeka da ponesu obilježje koje je dala djevojka i da traže da se uda za njega. Jer ako se djevojka rekla,onda se to mora ispoštovati,jer rečenu djevojku niko nije smio uzimati,tada su ubijali ljude za rečenu djevojku.

Pošalje on dva čovjeka i obilježje ali,djevojka nikako neće,muslihuni traže da objasni zašto a ona sve ispriča, da je njegov najbolji drugar pokvario sve jer je sve najgore preko njene komšinice prenio djevojci koja je vjerena. Kada se muslihuni vratiše,ispričaše momku da mu je njegov drugar pokvario,ovaj se rasrdio ali,nije govorio ništa njima. Kada su oni otišli,sutradan uzme pušku momak i krene da ubije najboljeg drugara koji mu je pokvario nekoliko brakoova. Sretne ga jedan muslihun i upita, ha junače gdje si pošao sa tom puškom i ko te je tako naljutio, momak odgovori,nije važno,nećeš proći dok mi ne kažeš šta hoćeš i gdje a ja besa ti je nikom neću nikada reći. Tako mu momak ispriča sve jer je besa tada bila najveća riječ među ljudima na Pešteri. Pošto je muslihun video da je momak riješio da ubije tog čovjeka on mu reče, daću ti ja svoju kćerku,ona ima samo 16 godina a ti imaš 40 godina,besa ti je ja ti je poklanjam dođi tad i tad i uzmi je za suprugu, samo da mi daš besu da nečeš ubiti tog čovjeka. Tako ga muslihun ubijedi te on odustade od ubistva i oženi njegovu kćerku sa kojom je živeo srećno i imao puno djece. Kur'an kaže: ,,Ko spasi jednog čovjeka,kao da je spasio cijelo čovječanstvo,,. Drugar može biti samo iskreni vjernik,svi ostali su pod znakom pitanja i uvijek te mogu izdati.

Za Pešterpress Naser Bakić