Porodica Ferizović prva u Sandžaku proizvodi organsku aroniju

0
1265

Porodica Ferizović iz sela Vuča,opština Rožaje,Sandžak,prva je počela sa proizvodnjom organske aronije. Naime, Huso Ferizović sa sinovima Enesom i Enverom i unucima, zasadio je oko 1200 sadnica aronije koja je veoma ljekovita. Svaka aronija ili stablo može, kada je rodna godina da rodi do 15kg aronije.

Porodica Ferizović je dala mogućnost da sami berete aroniju u njihovim plantažama a cijena je 1 evro po kilogramu a ako hoćete samo da kupite obranu, onda je 2,5 evra po kilogramu.

Kod porodice Ferizović možete kupiti i sok od aronije,koji košta 10 evra po jednom litru.

Pored organske aronije , porodica Ferizović proizvodi i organski med, uzgaja oko 130 košnica pčela i proizvodi vrhunski med iz čiste netaknute prirode.

Porodica Ferizović uzgaja voće i povrće koje je organsko a planira da zaokruži proizvodnju sa bijelim organskim lukom.

Organski med koji je vrhunskog kvaliteta košta 12 evra po jednom kilogramu. Slobodno se može koristiti za lijek jer je provjeren.

Porodica Ferizović treba da je za primjer drugima,kako može da se lijepo živi od svog rada.

Ono što je interesantno jeste, da je Enes naučio i svoja četiri sina da se bave proizvodnjom organske hrane a pčele uzgajaju od devendela,čak i njihov čukundeda je uzgajao pčele kaže domaćin Huso Ferizović koji nas je ugostio domaćinski.

O Porodici Ferizović i njihovom radu na proizvodnji organske hrane,pisali bi danima…

Za Pešterpress Naser Bakić