Priča sa Pešteri,pocrkali Kao Murići na Ploču

0
3451

Pešterska polja nijesu samo bogata prirodnim ljepotama i raznim rudnim bogatstvima, već su bogata i pričama koje se prenose sa koljena na koljeno.

Priča o Murićima je interesantna a mještani sela je prenose u dvije verzije. Prva verzija je da je sedmorica Murića putovalo i da su seli nedaleko od ovog izvora da odmore. Imali su testije u kojima nije imalo više vode jer su je ispili usput. Bila je velika vrućina a oni tvrdoglavi,jedan drugome su govorili da ode da im donese vode ali, gombajući se ,, Haj ti, haj ti,neću ja idi ti…,,. Pocrkali su od žeđi.

Druga verzija je da su njih sedmorica,pokušavali da podignu ploču pa da se napiju vode , umjesto da zafate vodu ispod ploče i tako od velikog naprezanja da podignu ovu ogromnu ploču pocrkali svi sedmorica.

Od tada se na Pešteri kaže za tvrdoglave i neposlušne ,, Dabogda pocrkali kao Murići na Ploču,,

Sama Ploča,kako se zove ovaj izvor, svjedoči o dugogodišnjem postojanju naroda na Pešteri,odnosno čuva historiju pešterskog naroda koji je najstariji u Sandžaku.

Prema pričama koje se prenose od devendela, ovu pluči i ova dva kamena je donijela jedna žena čiji je muž poginuo baš kod tog izvora. Priča se da se ta žena zvala Fatima i da je bila iz sela Ugo, pa je kao hajrat svom rahmetli mužu, postavila ova tri kamena a da je navodno ovu ploču donijela na hrbatu sama iz Ugla do ovog mjesta gdje je ovaj izvor…

Za Pešterpress Naser Bakić