Jedva bih dočekao da me Reis Islamske zajednice BiH Husein Kavazović uvrijedi a da mu ja iz srca halalim

0
1002

Nijesam mogao a da ne iznesem svoj stav i mišljenje povodom nesuglasica između Reisa Kavazovića i novinara Hadžifejzovića u Bosni.

Iskreno,jedva bih dočekao da me Reis ,, Uvrijedi,, pa da mu iz srca halalim, jer znam da je musliman koji slijedi Kur'an i Sunet i da je vjerski vođa.

Najveća titula za svakog insana je biti musliman kakvog Allah voli.

Pročitao sam tekst koji je objavila Islamska zejednica u Bosni a koji glasi:

,, Zekat se ne može davati televizijama

Sarajevo, 2. juni 2019. (MINA) – Nakon što su neke bosanskohercegovačke organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, kakav je nedavni slučaj FACE TV-a, uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat, iz Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal. Odnosno, da je ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.

Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obavezu izdvajanja zekata. Zekat je jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz Islamske zajednice još jednom apeluju na sve pojedince, organizacije a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi,,.

Islamska zajednica je iznijela stav pozivajući se na Kur'an i Sunet o zekeatu. Istina je da je spomenuta televizija ali, zar je televizija više poštovana od Reisa i islamskih propisa?

Smatram da ovdje nema nikakve uvrjede i da novinar Senad treba halaliti svom bratu muslimanu ako smatra da je uvrijeđen, jer najveća titula za svakog insana je biti musliman.

Musliman mora halaliti bratu muslimanu mnogo toga. Istina je da je Senad Hadžifejzović učinio mnogo toga za Bosnu i Bošnjake ali, ne postoji ništa vrednije od toga da brat halali bratu i da se srca smire i postanu jaka i čista.

Novinar sam i jedva bih dočekao da me Reis Kavazović uvrijedi i da mu iz srca halalim. Zar postoji bolji od onoga koji upućuje istini i slijedi Poslanika Muahammeda alejhi selama a to je zasigurno Reis Kavazović.

Poštujem i jednog i drugog ali, religija islam mi naređuje da više postujem Reisa, tako bi i Senad trebao postovati Reisa jer je on pravedni vođa muslimana.

Znajući da Reis ima mnogo sevapa, obradova bih se da me uvrijedi i da mi time pokloni mnogo sevapa a da mu ja istinski halalim pa da za to budem od Allaha posebno nagrađen.

Poslanik Muhammed alejhi selam je praštao muslimanima a šta smo mi za Poslanika,zar mi ne volimo da nam neko oprosti.

Pozivati Reisa na TV duel kao neprijatelja je velika greška jer onaj koji je Allahov prijatelj on je i moj prijatelj…

Naser Bakić