Obaveza, običaji i tradicija muslimana na Pešteri za Ramaanski Bajram

0
1358

Muslimani imaju dva blagdana Ramazanski i Kurban Bajram. Mi ćemo sada samo o Ramazanskom Bajramu u kojem su pored posta obaveza i zekeat i sadakatul –fitr. Uzvišeni Allah propisao je da se na koncu ovog mjeseca, prije bajram-namaza, izdvoji sadekatul-fitr.
Ko je obavezan dati sadakatul-fitr
Sadekatul-fitr je obaveza svakom muslimanu, i maloljetnom i punoljetnom, i muškarcu i ženi, i slobodnom i robu.
Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, rekao je: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je sadekatul-fitr u ramazanu, četiri pregršti datula ili ječma, za svakog roba i slobodnog, muškarca i ženu, maloljetnog i punoljetnog muslimana.” Znači daje se u visini jednog obroka,kako bi siromasi mogli spremiti Bajram .
Što se tiče mudrosti propisivanja sadekatul-fitra, više je nego očita, jer je sadekatul-fitr dobročinstvo prema siromasima, koje im olakšava da zajedno sa bogatašima podijele sreću i veselje u danima Bajrama, bez potrebe da traže od drugih. Udjeljivanjem sadakatul-fitra do izražaja dolazi svojstvo plemenitosti i jednakosti, i čišćenje postača od manjkavosti, grijeha i ružnih postupaka koje je uradio u toku posta.
Zekat se obično daje uz Ramazan, u vrijeme darivanja. Daje se četrdeseti dio, tj. 2,5% u novcu ili robi muslimanskoj sirotinji a može i Islamskoj zajednici.
Siromasi,rođaci i komšije nikako nesmiju biti u oskudici,već se o njima vodi briga da imaju spremiti Bajram ukoliko nijesu u mogućnosti.
Prije Bajrama se očiste mezare koje posjećujete za vrijeme Bajrama.
Sva djela u Ramazanu se vrednuju 70 puta u odnosu van ramazana.
Muškarci idu u džamiju klanjati Bajram a žene spremaju doručak i pripremaju musafirsku sobu za musafire koji dolaze od Bajrama koji traje tri dana.
Kada se klanja Bajram,vjernici izlaze iz džamije i bajrumišu se, ako je bilo nekih nesuglasica ranije,to se oprašta. Nakon toga,običaj je da se posjete mezari naših koji su preselili, prouči se dova a nakon toga se ide svojim kućama kako bi se bajrumisali i doručkovali. Svakako se dijele pokloni ukućanima,posebno djeci, kako bi se radovala Bajramu. Djeca prva idu od kuće do kuće i čestitaju Bajram a svaki domaćin obezbijedi bombone ili neki poklon kojim daruje djecu.
Običaj je da se prvo posjete komšije a onda odive,kod nekih se prvo posjete odive a onda komšije. Ispravno je i jedno i drugo.
Za vrijeme Bajrama insani moraju biti obučeni u najljepša odijela, halaliti jedni drugima i posjećivati,komšije,rodbinu,prijatelje a pogotovo odive.
Za vrijeme Bajrama kuća nesmije biti zaključana, uvijek makar jedan od ukućana mora biti kod kuće kako se narod nebi vraćao jer je to grijeh.
Bajram je jednako veselje za sve insane:djecu,žene i ljude.
Obično se za Bajram posjećuju odive,komšije ,siromasi ,rođaci, prijatelji i poznanici .
Ono što je jako važno jeste praštanje jedni drugima. Ako je bilo kakvih nesuglasica osim, krvi i obraza, mora se oprostiti i pomiriti, dok za krv i obraz postoje drugi zakoni.
Naser Bakić