VEČERAS POČINJE POST MJESEC RAMAZAN,KO JE DUŽAN DA POSTI

0
553

Ramazan je mjesec koji je najvredniji kod muslimana. Ovaj mjesec je poznat po tome što je u njemu počela objava najvrednije knjige na zemlji Kur'an.
Ramazan (arap. رمضان, latinicom: Ramaḍān) je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vjernike svjeti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur'ana, u mubarek noći Lejletul Kadra. U toku ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post.
Post je određen od sufura do juftara, odnosno od zore prije izlaska sunca pa sve do zalaska sunca.
Post je naređen muslimanima i u njemu nema jela i pića od sufura do juftara, naređeno je činjenje dobra i odvraćanje od zla.

Neke grupe ljudi su ipak izuzete iz obaveze posta. To su djeca prije puberteta i mentalno zaostale osobe. Nekim grupama se dozvoljava odgoditi post:

1. Ženama nakon poroda i u vreme mesečnice obvezne su odgoditi post (i sve druge islamske dužnosti) i nadoknaditi ga kasnije
2. Putnicima
3.Ratnicima
4.Bolesnicima
5.Onima koji ne mogu post izdržati zbog teških poslova
6.Iznemoglima od starosti
7.Ženama u trudnoći i dojenju ako ne mogu post izdržati.
Sve ove grupe dužne su kasnije kroz godinu nadoknaditi post dan za dan.

Post nam čisti tijelo i dušu i daje nam snagu da pobjedimo sve što je loše u nama. Post je najbolji lijek za sve bolesti, obnavlja ćelije i tijelo postaje kao novo…
Ramazan ove godine počinje 06.05.2019. godine i traje do Bajrama 04.06.2019 godine je prvi dan Bajrama.
Ramazan se pomjera svake godine za po 10 dana unazad, jer je muslimanska godina kraća za 10 dana. Ispravno je vrijeme po mjesecima kako je islamski kalendar jer je on od izlaska mlađaka mjeseca pa do početka drugog tačno izračunat a i u Kur'anu se spominje da godina ima 12 mjeseci.
Ramazan šerif nubarek olsun svim muslimanima svijeta.
Za Pesterpress Naser Bakić