Djevojka se udvara muškarcu po novom zakonu

0
2039

Novi zakon koji je stupio na snagu ove godine u Srbiji, omogućava da se samo djevojke udvaraju muškarcima.
Muškarac nema pravo da se udvara djevojkama jer je to po novom zakonu krivično djelo.
Djevojke mogu da se udvaraju momcima i to je njihovo pravo. Ovim zakonom se diskriminišu muškarci i oduzima im se prava ustavom zagarantovana na slobodu .
Zakon je protiv ustava Srbije i mora se pod hitno ukinuti.
Kako će se djevojke sada udvarati muškarcima, to nije u našoj vjeri niti tradiciji, keže jedan sagovornik. Mnoge djevojke i žene će zloupotrebljavati zakon.
Religija,običaji i tradicija u Sandžaku se ne mogu menjati, zna se da muškarac treba da zaprosi djevojku i tu nema promjene. Jedna djevojka nam je rekla da je zakon pogrešan i da se ona nikada prva nebi udvarala muškarcu pa makar se i neudala. Ovakav odgovor smo dobili još od nekoliko djevojaka, neke i ne znaju za novi zakon pa čekaju da muškarci prvi priđu. Ovaj zakon će drastično smanjiti broj brakova u Sandžaku a i onako je rasulo, svakodnevno se razvode, kaže jedna starija sagovornica.
Povodom ove teme obavili smo razgovor i sa direktorom NVO Zambak iz Tutina N. B. Koji nam je rekao da je zakon protiv ustava Srbije i da su muškarci diskriminisani, te da će uputiti pismo predsjedniku Srbije i Skupštini da se takav zakon ukine. Od donošenja tog zakona, često mi dolaze udate žene, mahom supruge službenih lica iz policije i opštine Tutin, kao i supruge nekih biznismena. Takve žene su zapostavljene od strane supruga i dolaze da se požale u našoj NVO Zambak u Tutinu, mi im pomognemo, takve žene ne mogu vratiti jer su one zapostavljene i utočište traže kod nas. Jedno službeno lice iz policije, sa kojim sam u sukobu, podneo je protiv mene krivičnu prijavu za navodnu vezu sa njegovom suprugom, on više ne radi u Tutinu, već kao obični policajac u N. Pazaru pa sumnja u svoju suprugu dok je na poslu. Nemoj da brine, jer mi brinemo kada nam se god obrati mi pomognemo. Mi imamo organizaciju koja samo pomaže, tim ženam je potrebna pomoć i mi im pružimo. Nikada nijednoj nisam tražio broj telefona, sve su same uzimale moj broj i prve se javile. Kako da vratim takve žene, ako im ja ne pomognem, ko će onda. Ćesto zovu i telefonom, pišu mi poruke kad im zatreba pomoć, to je anonimno i niko ne može saznati kakv problem imaju. Mi smo jedini u Tutinu koji pomažemo da se riješe problemi koji ih tište. Žene jedna drugoj uvijek govore o tome kako sam im pomogao i tako se širi taj krug prijateljstva. Najviše dolaze kod nas u NVO Zambak supruge koje su prevarene od svog muža i one žele osvetu, mi ih smirujemo, pomažemo i savjetujemo. Mi radimo naš posao i bitno je da su žene zadovoljne. Što se tiče poštenih ljudi, njihove hanume su nama sestre i majke. Što se tiče onih drugih, pogotovo iz policije,biznismeni i neke supruge radnika opštine Tutin,njihove supruge ne vraćamo a da im ne pomognemo u svemu što zatraže. Veliki je sevab pomoći svakome kome je pomoć potrebna. Kaže za naš portal direktor NVO Zambak N. B.

Saznaje Pesterpress