Na Pešter može lijepo da se živi od stočarstva i poljoprivrede

0
838

Porodica Škrijelj iz sela Gradac na Pešteri, opština Tutin, uzgaja oko 400 grla ovaca i preko 20 krava. Braća Sanel i Asmir Škrijelj, odlučili su da ostanu na selo i da žive od svog rada.
Evo šta kažu za Pešterpress: ,, Od stočarstva može lijepo da se živi. Država nam pomaže, daje subvencije, prodajemo jagnjad, telad i sir. Napravili smo štale, objekte za sijeno, napravili kuće, kupili nekoliko traktora i ostalu mehanizaciju koja nam je potrebna za obradu zemlje i uzgoj stoke. Preporučio bi mladima da ostani na selo, da se bave poljoprivredom i stočarstvom, jer bolje je biti svoj gazda na svom imanju nego sluga u i najamnik u Nemačku.
Nikada mi neće biti jasno, zašto mnogi sa sela idu u grad a nemaju posao, bolje je da ostanu na svoju imovinu i da budu domaćini, da imaju sve, nego da idu na socijalu u gradu, gdje moraju i vodu da kupuju ili nose sa izvora, gdje je sve na dinar.
Posao na selu je mnogo lakši nego na bauštelu, mogu da odredim sebi radno vrijeme, mogu da odmaram, mogu da odem gdje hoću i kada hoću. Imamo zdravu hranu, mlijeko,sir,meso,maslo,ovčavinu,surutku,kao i povrće i voće. Na selu znaš da jedeš zdravu hranu u gradu je to sve pod znakom pitanja, koliko je hrana zatrovana i odakle dolazi malo ljudi zna. Naši proizvodi su taze i zdravi bez bilo kakvih dodataka, svi smo porodično zdravi,,. Ispričao nam je Asmir Škrijelj iz sela Gradac,opština Tutin…

Pesterpress