Potrebna osnovna islamska škola u Tutinu

0
466

Već duži niz godina u Tutinu se vodi borba oko direktora Doma za lica ometena u razvoju. Međutim, sama lokacija na kojoj se nalazi  Dom za lica ometena u razvoju nije za Dom. Nedaleko od dvije osnovne škole  i do samog puta koji povezuje preko trideset sela koji tom Pešterskom ulicom prolaze svakodnevno nalazi se Dom.

Imajući u vidu da imamo islamske vrtiće, srednje škole medrese i islamske fakultete, nedostaje nam još osnovna islamska škola. Kako vrijeme odmiče, sve je teže sačuvati djecu od loših stvari koje su im svakodnevno dostupni a najviše u osnovnim školama.

Mi  NVO  Zambak ćemo predložiti Ministarstvu prosvjete da razmotri i odobri osnivanje osnovne islamske škole, kako bi takva škola bila obavezna  i priznata za sve učenike koji žele da je pohađaju.

Ministarstvo prosvjete ako usvoji naš prijedlog, onda ćemo podnijeti zahtjev za premještanje Doma za lica ometena u razvoju na periferiji grada, gdje i imaju takozvanu ,,Ekonomiju,, jer tako će štićenici iz Doma biti udaljeni od djece i ostalih žitelja i imati mir. Sa druge strane, štićenici Doma, mogu se uključiti na ,, Ekonomiji,, kako bi lakše provodili vrijeme i zaradili dodatno neki dinar.

Zgrada Doma u Tutinu je idealna za islamsku osnovnu školu, što bi mogla da se iskoristi u potpunosti a roditelji bi djecu zaštitili od loših stvari koje haraju u današnjim osnovnim školama. Tako bi se povezala islamska škola od vrtića do doktorskih studija, pa bi se takve škole otvorile u cijelom Sandžaku.

Islamska škola bi za nekoliko godina obrazovala moralne  insana gdje bi imali buduće zdrave porodice i zdravo društvo…

Za Pesterpress  Naser Bakić