PRIČA SA PEŠTERI: Aljbaka je imao čardak samo za musafire

0
581

Predsjednik muslihuna Pešteri , blagajnik u opštini Suhi Do, rahmetli Aljbaka, rođen je 1847 godine a preselio 1952. godine, preselio je na ahiret kada je imao 105 godina u selu Devreč na Pešteri.

Imao je dvije supruge i desetoro djece i to sedam sinova: Mehmeda,Saliha,Ramu,Šemu,Šabana,Arslana i Jusufa, kao i tri kćerke: Hanifa,Zurifa i Aiša. Šema je otišao u đurumlije na Čanakalje u Tursku gdje je poginuo kao šehid.

Kada su djeca od jednog oca onda su braća i sestre, zbog toga je dato u islamu da muškarac može imati više žena, odnosno četiri najviše.

Napravio je sedam kuća za sedam sinova i  čardak za musafire. Kako prenose njegovi potomci, nikada nije prošla noć a da nije bilo musafira kod Aljbake, imao je pekaru koju je koristio za svoju porodicu , sirotinju i musafire.

Tako jedne noći nije bilo musafira do kasno, pa Aljbaka nije mogao spavati, ustao je i izašao iz kuće, govoreći Allahu moj da li si me večeras zaboravio, zašto mi nijesi poslao musafira, vratio se i klanjao dva rekeata noćnog namaza, kada je predao selam, bilo je poslije pola noći, čuo se glas, dozivajući o Aljbaka ima li konaka,dozivali su musafiri, koji su u putu zbog velikog tovara  na konjima kasnili. Tada on diže ruke i reče, fala ti Allahu moj što me nijesi ni večeras ostavio bez musafira.

Prenosi se da nikada nije ostao bez musafira , nikada nikome nije naplatio konak, niti hranu za konje, ono što je tražio od musafira je da ostave dovu, jer se musafirska dova ne odbija.

Poštujte musafire i uvijek ih nahranite,kao i životinje koje dovedu sa sobom, jer su oni najveća nafaka, sa svakim musafirom dolazi devet berićeta, zborio bi Aljbaka…

Naser Bakić