Bošnjaci, Albanci, Turci!

0
1488
Povodom pisanja sadzačke.rs  i Qerim Bajramija, da ne bude zablude, objavljujemo tekst sa profila Ismet Azizija
 
Iz onoga što sam pročitao, istražio, mogu zaključiti da: Znatan broj Albanaca, posebno u gradovima, su se asimilirali u Turke. Na neki način, za vrijeme Osmanskog carstva, okolnosti su bile takve da su čak i oni koji nisu znali ni jednu tursku riječ, da bi postali “gradjani” jednom rječu, civilizirani, “dušom i tjelom” su se truduili da postatu Turci, to jes gradjani. Slični se to dogodilo Albancima sa Pešteri, koji su morali da govore tečno srpski da bi bili primljeni ili prihvatlivi u gradu. Retki su oni, ili nisam nailazio na Albance koji su turskog porekla. Jednostavno, nije bilo nekog razloga da se poturču.

 
Ali što se tiče Muslimana slovenskog (bsanskog govora), odnosno Bošnjaka (i po njima ilirskog porekla), Gorana i Torbeša (za njihovih podrijetla imaju različita mišljenja i od njih sami), situacija je mnogo složenija. Neču da govorim o Gorancima i Torbešima, jer mi to ne dopušta priliku, u nedostanku informacija koje imam. Ali, što se tiče sandžaklija, kojih sam najprije upoznao kao Muslimane, to jest velikom M, tj. Muslimanske nacije jednake Srbima, Hrvatski Crnogorcima Makedoncima i Slovencima u komunističkoj Jugoslaviji, ću govoriti šire.
 
Dakle, radi se o stanovništvu, koja još uvijek od drugih se razmatra (tj. ne od njih sami) različite nacionalne pripadnosti. Od Srba, Muslimani-Bošnjaci, srpskog porijekla, odnosno islamiziranih Srba. Od Crnogoraca, muslimanski ali i Bošnjaka,Crnogoraca Crnogorski Muslimani, ali i Bošnjaci.
 
Od Albanaca, ne islamizirani Albanci, već Bošnjacizirani. Zbog toga, što su se i oni smatrali sebe muslimanima. Albanci u Sandžaku, čak i najmanji problem, nisu imali u Titovoj Jugoslaviji da se smatraju Muslimanima, jer su na neki način, za razliku od Srba i Crnogoraca, po veri ispovestu bili i jesu Muslimani. Međutim, kod Bošnjaka na sjeverni Sandžak, odnosno Muslimanai Bošnjakaa Južnog Sandžaka, u Crnoj Gori, često sam čuo od njih da imaju tursko porijeklo.
 
Za razliku od Albanaca, tako i od Goranaca i Torbesha, imamo slućaj kod Bošnjaka, odnosno sandžački Muslimani, s ponosom kažu da imaju turski porijeklo.
 
Ovakva situacija uglavnom odgovara nekim Kosovskim i Sandžačkim političarima. Neki od njih se ne umaraju od ovog posla jer ne žele pokvariti rahatluk koji beogradski režim pruđa.
Neki drugi koji ne poriču prisustvo Albanaca u severnom Sandžaku, posebno u oko 200 Pešterskih sela.
Što se tiče Južnog Sandzak ti isti, nit dovodu u pitanje.
 
Nisu retki i oni koji da Rožaje, Plav i Gusinje tretiraju kao bošnjačke zemlje.
Ono što je još kontroverznije, neki drugi, neka što negiraju prisustvo Albanaca u na Gornjem i Donjem Pešteru, ne ostavljaju kamen bez pomeranja da su Gorance i Torbeše uključiti u cjelokupni svebošnjčki korpus, mada ovo, pogotovo Goranci nikada bi to prihvatili.