Tutincu odsjekli obe noge, rješenje dobio tek kada je umro

0
1001

Stravičan prizor  koji je godinama potresao Tutin i Sandžak i dalje je aktuelna tema. Naime, čovjek koji je bio bolestan skoro deset godina, bez obe noge, koji je bolovao šećer, nije video na oba oka, ipak nije mogao dobiti rješenje da je invalid 100 % . Kako priča porodica N.K.  su odsekli obe noge, imao je šećernu bolset, nije video na oba oka i nije mogao dobiti rješenje. Na komisiju je išao svake godine i rješenjem bi odbijali njegov zahtjev.

Visina novčane naknade za telesno oštećenje određuje se, u zavisnosti od utvrđenog procenta telesnog oštećenja od 30% do 100% (o čemu odlučuje nadležna invalidska komisija), od osnova utvrđenog propisima koji su se primenjivali do 9. 4. 2003. godine i usklađuje se na isti način kao i penzije. Osnov za njeno određivanje iznosi 7.151,47 dinara.

Rješenje je dobio samo na 80%, nikada nije dobio odgovor zašto ne dobija rješenje na 100%.

Tako je bio bolestan deset  godina, kada je umro-preselio, podnijeli smo zahtjev za naknadu ukopnine, nakon što su nam prebacili novac za ukopninu, tek tada smo dobili rješenje da je invalid 100%, a nakon toga i rješenje da se zbog smrti obustavljaju sve isplate.

Narod Sandžaka, veoma teško dobija rješenje za invalidsku penziju a još teže za tudju negu i pomoć.

Mnogo invalida u Sandžaku ima telesno oštećenje više od 80% ali, nemaju rješene za negu, niti za invalidsku penziju.

Zašto niko ne brine o invalidima, zašto se odbijaju zahtevi invalidima, još uvijek se ne zna. Kako kažu sandžaklije, od Kraljeva pa na dalje je sve drugačije, nama u Sandžaku ne daju invalidske penzije niti nege sve dok ne umremo…

Naser Bakić