NOVI PAZAR OČEKUJE BOGA ZA NOVU GODINU?

0
1488

Kako je grad Novi Pazar uložio veliki novac da dočeka .. Boga,, za novu godinu, ipak je  u centru grada na kružnom toku pripremio sanke na kojima očekuje da se takozvani ,,Bog,, ili Deda Mraz spusti za novu godinu i odatle krene da  leti i dijeli poklone.

Mnogi Deda Mraza smatraju ,,Bogom,, kako može da leti, da štapom  sve što poželi  stvori ili uništi, da ulazi  kroz dimnjake i dijeli poklone. Nekada je zarobljavao djecu pa je od roditelja tražio novac da bi ih oslobodio…

Poslanik a.s. kaže: “Ko oponaša jedan narod, njemu i  pripada.”

Da li neki grad u Srbiji  priprema doček za blagdane  muslimanima Bajram ili Ramazan?

Ko je Deda Mraz?

Sveti Nikola, episkop Nikola Meriklijski, kojeg slave i poštuju kršćani, smatrajući ga zaštitnikom djece, koji je umro na dan Nove godine, tako da se oni tog dana sjećaju njega.

Upravo je dijeljenje poklona i kićenje novogodišnjih jelki vezano za ovaj lik, pa se nakon ovoga trebamo zapitati: šta je nama Deda Mraz, to jest episkop Nikola?

Nama nije ništa, niti bi smio biti! On ne pripada nama, našoj vjeri i kulturi, njemu nije mjesto u našim mahalama, kućama, sa našom djecom i porodicom. Njemu je mjesto kod naših komšija. Ukoliko se nađe kod nas, to je znak da je neko zalutao, ili on ili onaj koji ga je primio u svoju kuću, a to znači da im je obojici potrebna uputa, da svako nađe sebe i svoga, kako ne bi bili izgubljeni na dunjaluku, koja vodi propasti na Ahiretu.

To ni u kom slučaju ne znači da musliman treba da mrzi sve što nije njegovo. Naprotiv, musliman mora poštovati svog komšiju, kolegu na poslu i sl.

Deda Mraz je Rođen u maloazijskom gradu Patara, luci na mediteranskoj obali današnje Turske, Sveti Nikola je živeo u 4. veku, mnogo pre raskola između pravoslavne i katoličke crkve iz 1054. godine.

Njegovi roditelji, bogati Grci Teofan i Nona, sina Nikolu su dobili u vreme vladavine rimskog cara Valerijana (253. – 260. godine), pohlepnog čoveka koji je zbog strasti za zlatom organizovao vojni pohod na Persijsko carstvo. Persijski kralj Šapur ga je zarobio u bici kod Edese, ponižavao u zatočeništvu i, na posletku, ubio sipajući mu istopljeno zlato niz grlo, kao simbol njegove pohlepe. Budući da je Valerijan bio prvi (i ostao jedini) rimski car koji je zarobljen u borbi, njegovo zatočeništvo i smrt su izazvali talas nestabilnosti u rimskoj imperiji.

Jevreji reklamiraju Deda Mraza

“koka-kole” i potrošačkom društvu, najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus – Sveti Nikola).

Današnji deda-mraz je nereligijska i nehrišćanska kopija Svetog Nikole kaže Verski analitičar Živica Tucić.

 

Za Pesterpress Naser Bakic