Godina dana od kako je srpska policija ubila Fahrudina Skarepa

0
748

Šte je sve urađeno do sada sa slučajem Skarep?

Podsjećamo da je srpski policajac Raica Beloica u noći između 29. i 30. septembra 2017.godine,ubio Fahrudina Skarepa (22) iz sela Pokrvenik.Ubica Raica Beloica koji te noći nije bio na dužnosti u PS Tutin je zajedno sa tadašnjim načelnikom PS Tutin N.Zećirovićem i komandirom S.Savićem,kao i još nekim policajcima,blokirali put u selu Dolovo i iz zasjede bez uopšte upozorenja srpski policajac Raica Beloica izvadio pištolj i kroz staklo ubio Fahrudina Skarepa,koji je u tom trenutku bio zaustavljen vozilom na putu u šumi nadomak sela Dolovo,opština Tutin.VJT u Novom Pazaru,nalaže hapšenje policajca ubice i određuje pritvor od 30.dana.Ubica je i ranije bio suspendovan sa posla zbog protivzakonite upotrebe oružja,ali,kasnije je ponovo vraćen na posao.Zbog ovakvog zločina srpske policije,NVO Zambak iz Tutina,na čelu sa direktorom Naserom Bakićem,organizovao je proteste dana 06.10.2017.godine na trgu u Tutinu,gdje se protestu pridružilo preko 5.hiljada protestanata.NVO Zambak,obaveštava i traži pomoć od svih nadležnih institucija u Srbiji,kao i stranih ambasada,Evropsku Uniju i ostale institucije i organizacije,a sve u cilju zaštite prava naroda Sandžaka i postizanja pravde o svirepom ubistvu Fahrudina Skarepa.

Više tužilaštvo u Novom Pazaru produžava pritvor ubici R.B. bez obzira što ministar Nebojša Stefanović javno traži da se pusti na slobodu.

Na protestu je zatražena hitna smjena načelnika PS Tutin,kao i komandira PS Tutin,koji su te noći bili direktni saučesnici ubistva,zatraženo je da se ministar policije izvine porodice,te da se ubica i nalogodavci procesuiraju u skladu sa zakonom.

Sledeći protest je zakazan za 16.10.2017.godine na trgu u Tutinu sa početkom u 12 sahata,međutim,dana 12.Oktobra,poginuo je predsjednik opštine Tutin,Šemsudin Kučević,tako da iz tih razloga protest je odložen do daljneg.

Ministar Nebojša Stefanović dolazi u posjeti porodici Skarep u selu Pokrveik da se izvine,daju obećanje da će se ispuniti zahtjevi sa protesta i da treba sačuvati mir u Sandžaku.

Na mjestu načelnika PS Tutin dolazi Munib Fazlić rodom iz Sjenice,dok se komandir S. Savić premešta na funkciju zamjenika komandira,sve dok mu Srbin iz Berana ne zapali automobil,zbog neraščišćenih dugova u trgovini bezakciznom robom.

NVO Zambak,na čelu sa direktorom Naserom Bakićem,organizuje niz konferencija za novinare i rasvetljava kriminalni dosije srpske policije u Tutinu.

Više tužilaštvo u Novom Pazaru,izbjegava da podigne optužnicu i ako je istraga završena u roku od tri mjeseca,jer je predmet držao u fijoci bivši policajac,sadašnji javni tužilac Filimonović.

Predmet se prebacuje iz Novog Pazara u Užice,gdje Više tužilaštvo u Užice ,ponovo pokreće istragu,tako da rok za podizanje optužnice u roku od 6.mjeseci prolazi te se policajac ubica Raica Beloica pušta da se brani sa slobode,do konačne presude,koju će izreći Viši sud u Užice,takva presuda ne može biti u ime naroda,već u ime srpske policije.

Redakcija Pešterpress,već nekoliko puta ,novinar Naser Bakić,pokušava da dobije informacije od Višeg tužilaštva u Užice ali,tužilac izbjegava da odgovori na bilo kakvo pitanje vezano za  ubistvo Skarepa.

Advokat Z.Kurtović koji zastupa porodicu Skarep,obavijestio je telefonskim putem direktora NVO Zambak Nasera Bakića da je optužnica podignuta nakon 7.njeseci od istrage u Užice,nekoliko mjeseci kasnije,javnost je objavila informacije da optužnica nije podignuta.

Šta je istina,još uvijek se ne zna,VJT u Užice ne želi da daje bilo kakave informacije o ubistvu Skarep i ako je po zakonu u obavezi da informiše javnost.

Ubica se umjesto člana 114. krivičnog zakona,gdje je zaprećena kazna zatvora do 40.godina,tereti za ubistvo iz člana 113.gdje je zaprećena kazna zatvora od 5-15.godina.

Srbija je država u kojoj drugi narodi nemaju nikakva prava,ovo je dokaz da je Sandžak u očima Srbije mjesto koje treba zapostaviti,mjesto koje treba kažnjavati,mjesto iz kojeg treba iseljavati stanovništvo,Srbija ovim činom govori da treba ubijati sve one koji nijesu Srbi. Zato Sandžak traži autonomiju i od toga neće odustati.

Za Pešterpress Sajma J.