AMERIKANAC OBIŠAO CIJELU BIVŠU JUGU: Novi Pazar mi je ukrao srce

0
683

Amerikanac Met Majncer (29) živio je u Srbiji devet mjeseci i preko programa razmjene studenata radio kao nastavnik engleskog. Srbija za njega zato nije samo zemlja koju je posjetio turistički, već zemlja iz koje je otišao pun utisaka i koju će uvijek i svuda preporučiti.

Majncer je devet mjeseci živio u Novom Pazaru, za koji kaže da mu je “ukrao srce” i najviše mu se svidio u Srbiji, zajedno sa Suboticom. On je radio u Novom Pazaru, ali stigao je da obiđe mnoga mjesta i upozna ljude i našu tradiciju.

On dodaje da prije dolaska nije bio siguran kako će ga ljudi prihvatiti pošto je Amerikanac, ali je na kraju imao osjećaj da je svuda u Srbiji bio dobrodošao. Najjači utisak na njega ostavili su, kako kaže, hrana i ljudi.

– Ćevapi i Karađorđeva šnicla su sjajni specijaliteti, ali i ima i lokalnih, kao što su mantije u Novom Pazaru. Svima ću pričati koliko je sjajna kuhinja, ali i ljudi. Gdje god da sam otišao, bili su spremni da se potrude i učine da se osjetim počastvovanim – kaže sagovornik.

Pored Novog Pazara, najviše je oduševljen kanjonom Uvca i Suboticom.

– Pogled na reku koja meandrira sa vrha litica na Uvcu je jedan od najlepših prizora koje sam ikada vidio.

– Uspio sam da odem u svaku zemlju bivše Jugoslavije. Volio bio da sam u Srbiji živio duže, pošto mi je omiljena. Svima bih preporučio put do Beograda, turu po Vojvodini, obilazak Novog Pazara, Kopaonika i Đavolje varoši – dodaje ovaj Amerikanac.

Porodica i prijatelji pitali su ga šta je najljepše na Balkanu, a on kaže da su to Sarajevo, Plitvička jezera i Kotorski zaliv.

(Kurir)